Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Tort z masą cukrową

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort na urodziny mojego syna.

Tort z masą cukrową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z masą cukrową

 

  • 10 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta soli
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 750 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 szklanka herbaty
  • 100 ml alkoholu do ponczu
  • 1 słoik dżemu porzeczkowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 60 dag cukru pudru
  • 50 ml glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • 3 łyżeczki margaryny
  • aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania:

Tort z masą cukrową
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka jaj miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej mąki i proszek do pieczenia( wcześniej przesiane). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy do niej ubitą pianę z białek i mieszamy składniki. Masę przekładamy do dużej tortownicy( lub dwóch mniejszych) i pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu blaty kroimy na 4 części. Przygotowujemy poncz ze słodkiej herbaty i alkoholu( w przypadku tortu dla dzieci używamy samej herbaty, bez alkoholu). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. pod koniec dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie niewielką ilością masy. Przykrywamy blatem, nasączamy ponczem, smarujemy masą. Następnie układamy trzeci blat, który nasączamy ponczem i również smarujemy resztą masy. Wierzch delikatnie nasączamy. Jajko ubijamy z cukrem na parze. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy jajecznej. Masą maślaną smarujemy wierzch i brzegi tortu. Tort odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę zalewamy wodą, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do rozpuszczenia i dodajemy margarynę, następnie glukozę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masa nie powinna się zagotować. Następnie dodajemy aromat. Później porcjami dodajemy cukier puder i mieszamy, a następnie wyrabiamy masę. W miarę potrzeby dodajemy więcej cukru pudru lub margaryny. Masę rozwałkowujemy i układamy na torcie. Dowolnie ozdabiamy.
Tort z masą cukrową
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Tort z masą cukrową
Blat biszkoptowy smarujemy dżemem porzeczkowym.
Tort z masą cukrową
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Tort z masą cukrową
Na masę śmetanową wykładamy pokrojone brzoskwinie.

Tagi:

jajko jajka