Sposób przygotowania:
Tort z masą cukrową
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka jaj miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej mąki i proszek do pieczenia( wcześniej przesiane). Gdy masa będzie jednolita, dodajemy do niej ubitą pianę z białek i mieszamy składniki. Masę przekładamy do dużej tortownicy( lub dwóch mniejszych) i pieczemy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po przestudzeniu blaty kroimy na 4 części. Przygotowujemy poncz ze słodkiej herbaty i alkoholu( w przypadku tortu dla dzieci używamy samej herbaty, bez alkoholu). Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. pod koniec dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę. Pierwszy blat ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie niewielką ilością masy. Przykrywamy blatem, nasączamy ponczem, smarujemy masą. Następnie układamy trzeci blat, który nasączamy ponczem i również smarujemy resztą masy. Wierzch delikatnie nasączamy. Jajko ubijamy z cukrem na parze. Margarynę ucieramy na puch, dodajemy po łyżce masy jajecznej. Masą maślaną smarujemy wierzch i brzegi tortu. Tort odstawiamy do schłodzenia. Żelatynę zalewamy wodą, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do rozpuszczenia i dodajemy margarynę, następnie glukozę, mieszamy i zdejmujemy z ognia. Masa nie powinna się zagotować. Następnie dodajemy aromat. Później porcjami dodajemy cukier puder i mieszamy, a następnie wyrabiamy masę. W miarę potrzeby dodajemy więcej cukru pudru lub margaryny. Masę rozwałkowujemy i układamy na torcie. Dowolnie ozdabiamy.