klodczanka

klodczanka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Tort z serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne danie dla smakoszy fety

Tort z serem feta

Składniki:

Tort z serem feta

 

 

 

  • Nadzienie
  • 40 dkg fety .
  • 15 dkg smietany kremówki
  • 3 jajka.
  • 40 dkg małych pomidorów koktajlowych
  • 1 cebula.
  • 1 łyżka oleju.
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii.
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku .
  • 2-3 ząbki czosnku.
  • Sól.
  • Pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Tort z serem feta
Mąkę z solą posiekaj z margaryna. Dodaj jajko i śmietanę. Połącz, mieszając nożem, zagnieć kruche ciasto. Uformuj w kulę, zawiń i wstaw do lodówki na 30 minut.Cebulę obierz,opłucz, posiekaj i podsmaż na łyżce oleju. Fetę zmiksuj z kremówką i jajkami. Dodaj cebulę, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw. Pomidory umyj, osusz.Ciasto cienko rozwałkuj, wyłoż nim natłuszczoną tortownicę, formując wysoki brzeg. Spód nakryj widelcem i piec 10 minut w temperaturze około 200 st. Na podpieczony placek nałóż masę serową. Na wierzchu rozłóż pomidory i lekko je dociśnij. Zapiekaj około 25 minut w temperaturze 180 st, (aż wierzch apetycznie się zrumieni).

Tagi:

jajko jajka