natalka22123

natalka22123

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Tort znakomity

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Króluje wśród tortów:):)

Tort znakomity

Składniki:

Tort znakomity

 

  • Ciasto I:
  • 7 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

  • Do nasączenia
  • szklanka dość mocnej kawy
  • 3 łyżeczki cukru
  • kieliszek wódki

Sposób przygotowania:

Tort znakomity
Ciasto I: Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier nadal ubijając, następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać kakao i mąkę z proszkiem i wymieszać drewnianą łyżką. Piec w temp. 170-180 stopni około 45 min.Ciasto II: Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier nadal ubijając, następnie orzechy, obie mąki, proszek do pieczenia i miód. Lekko wymieszać.Piec w temp. 170-180 stopni około 35-40 min. Krem: Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Utrzeć żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną ( można zostawić sobie wcześniej i dolać trochę mleka) i pomału wlewać do gotującego mleka ciągle mieszając. Masło utrzeć na puch i wciąż mieszając dodawać po łyżce wystudzonego budyniu. ( ja daje do budyniu daję dwie łyżki cukru mniej i dodaje je do masła żeby się lepiej ubiło oczywiście wtedy cukru pudru) Ciemny biszkopt przecinamy na pół za pomocą nitki. Przełożenie: ciemny biszkopt+ nasączenie masa biszkopt orzechowy+ nasączenie masa biszkopt ciemny Można polać ulubioną polewą:)

Tagi:

kawa ciasto