Sposób przygotowania:
Tortelloni z zielonym pesto i warzywami
-Obrane ziemniaki pokroić w drobną kostkę , wrzucić do gorącej ,osolonej wody i gotować ok.15 minut. -Fasolkę obrać, pokroić na długość ok. 1 cm i wrzucić do gotujących się ziemniaków po 10 -ciu minutach. -Gotować razem. -Odcedzić i przełożyć do miseczki. -Nastawić wodę na pierożki. -Umyte pomidorki przekroić na pół. -Na dużej patelni rozgrzać oliwę ,wrzucić ząbek czosnku, dodać pomidorki doprawić do smaku solą , pieprzem i smażyć na mocnym ogniu ok.1,5 minuty. Wyjąć czosnek, a pomidorki przełożyć na talerz, zabezpieczyć przed ostudzeniem. -Tortelloni wrzucić do wody i gotować w/g zaleceń producenta. -Ziemniaki i fasolkę przełożyć na patelnię,w której smażyły się pomidory i dobrze podgrzać. -Ugotowane pierożki przecedzić i przesypać na patelnię z warzywami, wymieszać. -Pesto rozcieńczyć odrobiną gorącej wody z makaronu i rozłożyć równomiernie na talerzach lub półmisku. -Gorące pierożki z ziemniakami i fasolką ułożyć na sosie, obłożyć pomidorkami, posypać orzeszkami i startym serem. -Ozdobić listkami bazylii i podawać.
kołczu
cris
We Włoszech są również drogie, pakowane w malutkie woreczki po kilka dag. Ja traktuję je jako dodatek ,ozdobę do dań ,bo nie czuję w ich smaku nic nadzwyczajnego..........