thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

SUPERPRZEPIS

Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięsne kuleczki w innej wersji - czyli meksykański fusion. Ciekawa propozycja na danie imprezowe lub ciekawy obiad.

Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą

Składniki:

Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą

 

  • MIĘSO:
  • 400 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • sól, pieprz, przyprawa do dań kuchni węgierskiej
  • małe jajko
  • 3 łyżki mąki
  • oliwa do smażenia
  • SOS:
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego, bez cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała dymka ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1/3 łyżeczki miodu płynnego, naturalnego (opcjonalnie)
  • ORAZ:
  • placki tortilla (4 duże)
  • rukola
  • pomidor
  • papryka czerwona
  • awokado

Sposób przygotowania:

Tortilla z kuleczkami mięsnymi i rukolą
Czosnek i szczypior drobno posiekać, wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie. Aby złamać kwaśno-pikantny smak sosu można dodać odrobinę płynnego miodu. Sos schłodzić w lodówce. Mięso doprawić, dodać 1 łyżkę przyprawy węgierskiej (jej główny składnik to papryka mielona), wymieszać wszystko z jajkiem. Z paprykowej masy mięsnej formować małe kuleczki - wielkości orzecha włoskiego lub nawet mniejsze. Obtoczyć w dłoniach oprószonych mąką. Smażyć na rozgrzanej oliwie, potrząsając patelnią, by klopsiki usmażyły się równomiernie z każdej strony. Proponuje koktajlową i efektowną wersję podania w przezroczystych szklaneczkach. Placki tortilla trzeba przekroić na pół, zwinąć w rulon i umieścić w naczynkach. Do środka włożyć rukolę, paski papryki, półplasterki pomidora, awokado oraz kuleczki mięsne - tyle ile się zmieści (ok. 6 sztuk mieści się bez problemu). Ułożyć wszystko dość ściśle, by potem składniki nie wypadły, gdy będziemy wyciągać tortille. Podawać z sosem jogurtowym. Zajadać nad talerzykiem :) Jest to ciekawa propozycja na danie imprezowe lub ciekawy obiad.