Marlen88

Marlen88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Tortilla z pieca

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tortilla, jedno z najbardziej znanych specjałów kuchni meksykańskiej - proste i szybkie w przygotowaniu. U mnie dodatkowo z porcją roztopionego żółtego sera. Uwaga: pikantne, dzięki płatkom chili.

Tortilla z pieca Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tortilla z pieca

 

  • Nadzienie:
  • 1 opakowanie mieszanki warzyw meksykańskich Hortex
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 25 dag szynki swojskiej
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz, chili w płatkach

 

  • Sos:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki ketchupu
  • chili w płatkach
  • pieprz, sól

 

  • Inne:
  • 4 duże tortille pszenne
  • około 15 dag żółtego sera
  • opcjonalnie kwaśna śmietana lub sos paprykowy z chili

 

Sposób przygotowania:

Tortilla z pieca
Farsz: cebulę, boczek i szynkę pokroić w kostkę. Na patelnię wrzucić boczek i przesmażyć. Dodać szynkę i cebulę. Na koniec dodać mieszankę warzyw meksykańskich. Przyprawić solą, pieprzem i chili. Smażyć około 10 minut. Sos: składniki wymieszać ze sobą, przyprawić. Ser zetrzeć na tarce. Blachę wyłożyć folią aluminiowa. Placek tortilli posmarować sosem, rozłożyć porcję farszu i zwinąć w rulon. Ułożyć na blaszce. Postąpić tak samo z reszta. Zawinięte tortille posypać żółtym serem oraz płatkami chilli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Zapiekać około 5-8 minut tj. do czasu rozpuszczenia sera i przypieczenia tortilli. Podawać na ciepło z sosem paprykowym z chili lub kwaśną śmietana. Smacznego.
Tortilla z pieca
Dodać mieszankę warzyw meksykanskich.
Tortilla z pieca
Farsz rozłożony na placku tortilli.
Tortilla z pieca
Zrolowane tortille, posypane żółtym serem przed pieczeniem.