Sposób przygotowania:
Tradycyjna Karpatka
CIASTO PARZONE: W garnku zagotować wodę z dodatkiem margaryny, gdy zacznie wrzeć, zestawić z ognia i wsypać mąkę- energicznie mieszając. Wstawić ponownie na wolny ogień i mieszać aż ciasto połączy się w całość i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Dodać sól i proszek i kolejno jajka , cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę (37x25) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę przygotowanej masy i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 35-40min. Z drugą porcją ciasta postąpić identycznie. MASA: Żółtka zmiksować z 2 szklankami mleka, mąkami i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Na wrzące mleko wlać przygotowaną masę (bez grudek) i gotować na wolnym ogniu przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń. Zmiksować na gładko. Na zimny spód ciasta parzonego wyłożyć całą masę i przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce min.3h , a najlepiej całą noc.