OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Tradycyjna Karpatka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

tradycyjna, bez zbędnych ulepszeń- pyszna karpatka, prosta a zarazem wyjątkowa, idealna do porannej kawy

Tradycyjna Karpatka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tradycyjna Karpatka

 

  • CIASTO PARZONE:
  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjna Karpatka
CIASTO PARZONE: W garnku zagotować wodę z dodatkiem margaryny, gdy zacznie wrzeć, zestawić z ognia i wsypać mąkę- energicznie mieszając. Wstawić ponownie na wolny ogień i mieszać aż ciasto połączy się w całość i będzie odchodzić od ścianek garnka. Wystudzić. Dodać sól i proszek i kolejno jajka , cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę (37x25) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę przygotowanej masy i włożyć do nagrzanego do 180*C piekarnika i piec 35-40min. Z drugą porcją ciasta postąpić identycznie. MASA: Żółtka zmiksować z 2 szklankami mleka, mąkami i cukrem waniliowym. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem. Na wrzące mleko wlać przygotowaną masę (bez grudek) i gotować na wolnym ogniu przez chwilę, aż budyń zgęstnieje. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń. Zmiksować na gładko. Na zimny spód ciasta parzonego wyłożyć całą masę i przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce min.3h , a najlepiej całą noc.
Tradycyjna Karpatka
w całej okazałości, nie jest zbyt trudna do zrobienia
Tradycyjna Karpatka
ciasto parzone przygotowujemy bardzo dokładnie
Tradycyjna Karpatka
wykładamy na blaszkę i pieczemy 40min do zezlocenia
Tradycyjna Karpatka
domowy budyn jest o niebo lepszy od gotowca ze sklepu