ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Tradycyjny Polski bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjny polski bigos!!

Tradycyjny Polski bigos

Składniki:

Tradycyjny Polski bigos

 

  • Kapusta kwaszona - 3kg
  • łopatka bez kosci-70 dag
  • świeży boczek-50dag
  • wołowina-50 dag
  • 60 dag kiełbasy myśliwskiej
  • 40 dag kiełbasy zwykłej
  • 5 suszonych śliwek
  • garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy:liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,jałowiec,sól
  • kminek,papryka mielona

 

Sposób przygotowania:

Tradycyjny Polski bigos
Grzyby nalezy zalać wrzątkiem i trzymać je w wodzie 3 godz Kapuste należy opłukać w zimnej wodzie poszatkować i wstawić na ogień .Do kapusty dodać grzyby wrzucić liść laurowy,ziele angielskie,,jałowiec i kminek wszystko gotować na małym ogniu. W czasie gdy kapusta będzie sie gotowała mięso ,boczek i kiełbase pokroić na małe kawałki wszystko przesmażyć na łyżce smalcu gdy już się podsmaży dodać do kapusty . wszystko gotować na małym ogniu .Następnie dodać 2 szklanki bulionu papryke w proszku oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego wszystko pogotować jeszcze kilka minut ewentualnie doprawić do smaku solą zestawić z ognia najlepiej bigos smakuje następnego dnia !