paulka104

paulka104

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 106]

Tradycyjny sznycel

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Tradycyjny polski obiad , sznycel jest wspaniały , najlepiej smakuje właśnie taki.

Tradycyjny sznycel

Składniki:

Tradycyjny sznycel

 

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 czerstwa bułka kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól ,pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • 50 dag ziemniaków młodych
  • garść świeżego zsiekanego kopru
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Tradycyjny sznycel
Ziemniaki ugotować w całości .Bułkę zamoczyć w wodzie , aby trochę wpiła . Mięso dać do miski , dodać odsączoną bułkę- rozdrobnioną , jajka , czosnek zgnieciony na prasce , drobno startą cebulę , sól i pieprz . Z przygotowanej masy formować małe owalne sznycle , obtaczać w bułce tartej . Smażyć z obu stron na gorącym oleju , aż będą miały złoty kolor. Na drugiej patelni roztopić masło i dać do niego koper . Ugotowane ziemniaki polać koprem z masłem . Sznycel z ziemniakami gotowy :)