Sposób przygotowania:
Tricolore z sosem czosnkowym i kostką sojowąKostka sojowa zalana wrzącą wodą odstawiona na 15 minut
Sojową kostkę zalewam około trzema szklankami gorącej wody. Dodaję przyprawę garam masala, 1/2 łyżeczki soli, pieprz. Odstawiam na 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie odcedzam na sitku kostkę z wody.
Makaron tricolore ugotowany aldente odcedzony na sitku
Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente, odcedzam.
bkalażan pokrojony podsmażony na patelni z pomidorkami
Bakłażana kroję w plastry grube, obficie solę i odstawiam na 30 minut. Zmywam sól wodą, kroję w kostkę i przesmażam na patelni z pomidorkami.
Por podsmażony na patelni dodana kostka sojowa bakłażan
Na patelni na maśle przesmażam na wolnym ogniu pokrojony por. pod koniec dodaję kostkę sojową, bakłażana. Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną.
Na patelni wykruszam ser feta, dodaję trzy łyżki wody, sprasowany czosnek i chwilę przesmażam. Dodaję śmietanę ukwaszoną i zdejmuję z ognia. Mieszam dokładnie, doprawiam pieprzem.
Makaron podaję z warzywami, sosem i posypuję szczypiorkiem.