jurata

jurata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 181]

Trochę inne gołąbki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z wyglądu wyglądają jak tradycyjne gołąbki, różnią się jedynie farszem.

Trochę inne gołąbki

Składniki:

Trochę inne gołąbki

 

  • 1 duża głowa kapusty
  • 800-900 g mięsa mielonego
  • 1 średnia cebula
  • 5-6 większych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2-3 marchewki
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 1 szkl wody
  • 2-3 łyżeczki mąki
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 0,5 szkl śmietany

Sposób przygotowania:

Trochę inne gołąbki
Głowę kapusty sparzyć wrzątkiem, zdjąć liście. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, wycisnąć. Marchewkę obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę drobno posiekać. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać starte ziemniaki, marchewkę i cebulę. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Na liściu kapusty kłaść porcję farszu , zawinąć, formując gołąbki. Przygotowane gołąbki włożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować na mały ogniu, około 1 godziny. W między czasie przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, do jednolitej masy. Pod koniec duszenia gołąbków(około 20-30 minut przed końcem) wlać sos na gołąbki i dalej gotować. Dodać sól i pieprz do smaku.