Sposób przygotowania:
Trochę inne gołąbki
Głowę kapusty sparzyć wrzątkiem, zdjąć liście. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce, wycisnąć. Marchewkę obrać zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę drobno posiekać. Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać starte ziemniaki, marchewkę i cebulę. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Na liściu kapusty kłaść porcję farszu , zawinąć, formując gołąbki. Przygotowane gołąbki włożyć do garnka z gotującą się wodą. Gotować na mały ogniu, około 1 godziny. W między czasie przygotować sos. Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać, do jednolitej masy. Pod koniec duszenia gołąbków(około 20-30 minut przed końcem) wlać sos na gołąbki i dalej gotować. Dodać sól i pieprz do smaku.