zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Tymiankowe "sznycle" z indyka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pomysł na smaczny obiad, soczyste mięso z indyka, pachnące tymiankiem. Podałam z młodymi ziemniaczkami i sałatą lodową.

Tymiankowe "sznycle" z indyka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowe "sznycle" z indyka

 

  • 4 plastry z piersi indyka ( kotlety)
  • sól ziołowa
  • pieprz syczuański
  • masło klarowane
  • sos sojowy grzybowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • łyżka przyprawy do mięs( u mnie KNORR)
  • czosnek granulki
  • majeranek
  • oregano
  • papryka słodka
  • szczypta chilli
  • świeży tymianek ( 4-5 gałązek)

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowe "sznycle" z indyka
Plastry z piersi indyka myję dokładnie osuszam. Lekko rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą ziołową i mielonym pieprzem syczuańskim. Po chwili obsmażam na klarowanym maśle. Dodaję sos sojowy ( około łyżki) i resztę przypraw, zalewam wrzątkiem, dodaję świeży tymianek i gotuję do miękkości(około 30-40 minut) z lekko odchyloną pokrywką, aby nadmiar płynu odparowywał. Podałam z młodymi ziemniakami i sałatą lodową.
Tymiankowe "sznycle" z indyka
Plastry z piersi indyka myję dokładnie osuszam. Lekko rozbijam tłuczkiem i przyprawiam solą ziołową i mielonym pieprzem syczuańskim
Tymiankowe "sznycle" z indyka
Po chwili obsmażam na klarowanym maśle.
Tymiankowe "sznycle" z indyka
Dodaję sos sojowy ( około łyżki) i resztę przypraw
Tymiankowe "sznycle" z indyka
dodaję świeży tymianek i gotuję do miękkości(około 30-40 minut)