Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Udka masala pełne przypraw i świeżych ziół przenoszą nas do gorących, kolorowych Indii a dodatek pieczonych ziemniaczków czyni to danie posiłkiem dla całej rodziny

Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami

 

  • 4 udka z kurczaka
  • Marynata:
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 3n ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami
Kurczaka myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę łącząc wszystkie składniki w jednolitą masę. Udka z kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy aby marynata okryła dokładnie kurczaka po czym odstawiamy go do lodówki na minimum 2 godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, solimy, polewamy oliwą i posypujemy posiekanym rozmarynem, całość mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia układamy na niej kurczaka i ziemniaki. Całość pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami
Etap 1 Marynata do ude kkurczaka w stylu masala
Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami
Etap 2 Udka z kurczaka masala z ziemniakami
Udka masala z pieczonymi ziemniaczkami
Etap 3 Porcja udek masala z ziemniaczkami