Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Udka smażone z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Udka według sposobu mojego męża. Smażone koniecznie bez skóry i z dodatkiem natki pietruszki. Często je przygotowujemy :)

Udka smażone z natką pietruszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Udka smażone z natką pietruszki

 

  • 3-4 udka z kurczaka
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • ok 50g masła
  • MARYNATA:
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej
  • sól

 

 

Sposób przygotowania:

Udka smażone z natką pietruszki
Przygotować marynatę umieszczając wszystko w miseczce. Czosnek należy przecisnąć przez praskę. Udka oczyścić obdzierając ze skóry i obtoczyć w marynacie. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Masło rozgrzać na patelni i kłaść udka. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Podlać odrobiną wody, żeby masło się nie zaczęło palić. Przykryć pokrywką i dusić ok godziny. Pod koniec dodać całe gałązki natki pietruszki. Kiedy się usmaży można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Udka smażone z natką pietruszki
Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty.
Udka smażone z natką pietruszki
Każde udko obtoczyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce.
Udka smażone z natką pietruszki
Udka smażyć na gorącym maśle z dwóch stron.