monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Udka w skorupce kukurydziano-serowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam przepyszne soczyste mięsko z kurczaka w chrupiącej panierce:)

Udka w skorupce kukurydziano-serowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udka w skorupce kukurydziano-serowej

 

  • 6 udek z kurczaka ( nóżek)
  • Marynata:
  • 2 łyżeczki różowej soli
  • 5-6 listków świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki octu z białego wina
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżki suszonego majeranku
  • Dodatkowo:
  • 100 g tartej mozzarelli
  • 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2-3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Udka w skorupce kukurydziano-serowej
Mięso umyć,osuszyć i oczyścić z brzydkich elementów. Do miseczki wsypać sól,dodać posiekaną bazylię. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do miseczki. Wlać oliwę i ocet i dobrze wymieszać aby sól się rozpuściła. Następnie dodać miód i resztę przypraw. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Mięso ułożyć w płaskim naczyniu i dobrze obtoczyć w marynacie. Odłożyć do lodówki na około 5-6 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 225 st. Do blendera przełożyć ser oraz płatki kukurydziane. Zmiksować pulsacyjnie ( niezbyt drobno). Mieszankę przesypać do głębokiego talerza. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą. Mięso obtaczać w mieszance płatków i mozzarelli,lekko docisnąć aby nie spadła. Ułożyć mięso w naczyniu. Wstawić do piekarnika. Po 10-15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st i piec dalej około 40 minut. Po kolejnych 15-20 minutach nakryć naczynie folią aluminiową. Przed podaniem mięso pozostawić na 5 min w spokoju aby soki się uspokoiły. Smacznego!
Udka w skorupce kukurydziano-serowej
w miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty pamiętając aby dobrze rozpuścić sól
Udka w skorupce kukurydziano-serowej
mięso ułożyć w naczyniu i polać obficie marynatą
Udka w skorupce kukurydziano-serowej
z płatków i sera mozzarella przygotować skorupkę
Udka w skorupce kukurydziano-serowej
obtoczone mięso ułożyć w naczyniu i piec około godziny