Sposób przygotowania:
Udka z kurczaka z jarzynami
Ziemniaki umyc, obrac i pokroic na kawalki jednakowej wielkosci, wzorujac sie na najmniejszych. Jesli mamy male moga zostac w calosci. Tak samo zrobic z marchewka, umyc, obrac, pokroic na rowne nie zbyt male kawalki. Ceule obrac, pokroic na cwiartki. Kurczaka umyc, posolic, natrzec przyprawami. Czosnek mozna dodac w calych zabkach lub pokroic wg.uznania. Groszek dodaje sie bezposrednio mrozony. Przygotowac brytfanke, odpowiednio duza aby zmiescilo sie do niej wszystko. Na dno ulozyc ziemniaki i marchewke. Na tak przygotowane jarzyny ulozyc przyprawione udka, po bokach powciskac cebule. Dodac kawalki masla lub innego tluszczu. Jarzyn nie musimy solic, poniewaz w tan sposob pieczone w piekarniku uzyskaja swoj wlasny smak, przez sole mineralne, ktore w inny sposob gotowania wylewamy z woda.... Piekarnik wlaczyc na 180°. Brytfanke zamknac pokrywa i wsadzic calosc do piekarnika. Teraz mozemy podniesc temp. w piekarniku do 200°C i na poczatku intensywnie podpiec potrawe. Dodac groszek. Po 30 minutach zredukowac cieplo do 160°C i nastepna godzine tak zostawic. Mozna raz wyjac u pieca i podlac wytworzonym sosem . Tluszcz dodajemy aby kartofle nie przykleily sie do brytfanki. Groszek jest opcjonalny. Kartofle jak i marchew i cebula powinny byc zawsze. Pozostale jarzyny wg zachcianki. Po 1 1/2 godziny odkryc i piec bez przykrycia. Mozna troche bardziej zagrzac piekarnik, wtedy udka beda mialy chrupiaca skorke.
anullka7
Glumanda
Jazz
teresa.rembiesa
Henia