Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Udka z kurczaka z jarzynami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Dla wygodnych... wszystko naraz do jednego garnka..czy brytfanki..i obiad sam sie robi :)

Udka z kurczaka z jarzynami

Składniki:

Udka z kurczaka z jarzynami

 

  • Przepis dla 6 osob

 

  • 6 udek kurczaka
  • 6 srednich marchewek (ew. wiecej tzn, wg gustu domownikow)
  • po 2-3 ziemniaki na osobe
  • 300g mrozonego groszku
  • 2-3 cebule
  • (mozna tez dodac kawalek kalafiora albo brokulow)
  • czosnek w zábkach
  • troszke tluszczu, np. maslo czy margaryna
  • sol
  • pieprz
  • ew. dodatkowe przyprawy, jakie lubimy.
  • Moze byc tez zielona cebulka
  • Oczywiscie mozna zrobic takie danie z tylko jedna nozka kurczaczkowa lub dwiema.. jak komu potrzeba, tylko pomyslec aby naczynie bylo na tyle duze, ze wszystko sie zmiesci.

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka z jarzynami
Ziemniaki umyc, obrac i pokroic na kawalki jednakowej wielkosci, wzorujac sie na najmniejszych. Jesli mamy male moga zostac w calosci. Tak samo zrobic z marchewka, umyc, obrac, pokroic na rowne nie zbyt male kawalki. Ceule obrac, pokroic na cwiartki. Kurczaka umyc, posolic, natrzec przyprawami. Czosnek mozna dodac w calych zabkach lub pokroic wg.uznania. Groszek dodaje sie bezposrednio mrozony. Przygotowac brytfanke, odpowiednio duza aby zmiescilo sie do niej wszystko. Na dno ulozyc ziemniaki i marchewke. Na tak przygotowane jarzyny ulozyc przyprawione udka, po bokach powciskac cebule. Dodac kawalki masla lub innego tluszczu. Jarzyn nie musimy solic, poniewaz w tan sposob pieczone w piekarniku uzyskaja swoj wlasny smak, przez sole mineralne, ktore w inny sposob gotowania wylewamy z woda.... Piekarnik wlaczyc na 180°. Brytfanke zamknac pokrywa i wsadzic calosc do piekarnika. Teraz mozemy podniesc temp. w piekarniku do 200°C i na poczatku intensywnie podpiec potrawe. Dodac groszek. Po 30 minutach zredukowac cieplo do 160°C i nastepna godzine tak zostawic. Mozna raz wyjac u pieca i podlac wytworzonym sosem . Tluszcz dodajemy aby kartofle nie przykleily sie do brytfanki. Groszek jest opcjonalny. Kartofle jak i marchew i cebula powinny byc zawsze. Pozostale jarzyny wg zachcianki. Po 1 1/2 godziny odkryc i piec bez przykrycia. Mozna troche bardziej zagrzac piekarnik, wtedy udka beda mialy chrupiaca skorke.