KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Udko indycze w białym winie z buraczkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Dietetyczne mięso, pamiętaj o zdrowym mięsie, to indyk jako jedyny nie przyjmuje jakichkolwiek antybiotyków podczas chowu.

Udko indycze w białym winie z buraczkami

Składniki:

Udko indycze w białym winie z buraczkami

 

  • przepis na jedną porcję:

 

  • udko indycze, najlepiej z domowej hodowli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sos sojowy do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • łyżka miodu,
  • dobra oliwa,
  • ziemniaki gotowane,
  • buraczki marynowane,

Sposób przygotowania:

Udko indycze w białym winie z buraczkami
Udko z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem, skrapiamy oliwą i odstawiamy na 12 godzin. Gotowe zamarynowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego skrapiamy sosem sojowym, oliwą, doprawiamy pieprzem, zalewamy kilkoma łyżkami wina. Indyka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny, tak aby nie było twarde , co kilkanaście minut polewamy winem, mięso będzie delikatne i soczyste, 20 minut przed końcem ściągamy pokrywę i smarujemy miodem. Gotowe udko podajemy z gotowanymi ziemniakami i buraczkami konserwowymi. SMACZNEGO.

Tagi:

sosy domowe