Sposób przygotowania:
Udziec indyczy w sosie miodowo paprykowymETAP 1:
Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół.
ETAP 2:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać.
ETAP 3:
Marynatą zalać mięso tak, aby było dobrze obtoczone. Naczynie z mięsem zafoliować i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin.
ETAP 4:
Po tym czasie przełożyć je do rękawa, zlać do niego cały sos, rękaw dokładnie zawiązać z obu stron, ułożyć na blaszce, wierzch przekłuć w kilku miejscach.
ETAP 5:
Piec w temperaturze 180 stopni przez 80-90 minut. Rękaw przeciąć (ostrożnie, aby się nie sparzyć), mięso przełożyć na talerzyk.
ETAP 6:
Sos z pieczenia zlać do rondelka, rozcieńczyć wodą, doprawić sosem sojowym, pieprzem i kremówką. Zagęścić mąką rozprowadzoną niewielką ilością zimnej wody.
Do sosu włożyć mięso i je podgrzać.