Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Marynowany udziec jagnięcy z aromatyczną nutką winnego sosu.

Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie

 

  • 1 kg. udźca jagnięcego bez kości

 

Sposób przygotowania:

Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie
► Udziec jagnięcy oczyszczamy dokładnie z błonek, umyć, włożyć do przygotowanej marynaty i dobrze wymieszać. Męso wraz z marynatą włożyć do naczynia, zamknąć ( przykryć ) szczelnie i wstawić do lodówki na minimum jedną noc. ► Na drugi dzień udziec jagnięcy wyjąć z marynaty, ( marynaty nie wylewać ) osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić, pieprzem, solą oraz papryką. Następnie włożyć do większej brytfanny i na mocno rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażyć, żeby pory w mięsie się zamknęły. ► Udziec jagnięcy przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać 2 szklanki marynaty, przykryć folią aluminiową i piec około 4 - 5 godzin w 120C / Termoobieg /. 30 minut przed koncem pieczenia zdjąć folię aluminiową.
Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie
Mięso przełożyć do brytfanny i na mocno rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażyć - żeby pory w mięsie się zamknęły.
Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie
Następnego dnia udziec wyjąć z marynaty ( marynaty nie wylewać ) - osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić przyprawami.
Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie
Udziec jagnięcy włożyć do przygotowanej marynaty - zamknąć ( przykryć ) szczelnie i wstawić do lodówki na jedną noc.
Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie
Prawie wszystkie składniki potrzebne do stworzenia winnej marynaty.