Sposób przygotowania:
Udziec Jagnięcy w Czerwonym Winie
► Udziec jagnięcy oczyszczamy dokładnie z błonek, umyć, włożyć do przygotowanej marynaty i dobrze wymieszać. Męso wraz z marynatą włożyć do naczynia, zamknąć ( przykryć ) szczelnie i wstawić do lodówki na minimum jedną noc. ► Na drugi dzień udziec jagnięcy wyjąć z marynaty, ( marynaty nie wylewać ) osuszyć papierowym ręcznikiem i przyprawić, pieprzem, solą oraz papryką. Następnie włożyć do większej brytfanny i na mocno rozgrzanym tłuszczu krótko podsmażyć, żeby pory w mięsie się zamknęły. ► Udziec jagnięcy przełożyć do żaroodpornego naczynia podlać 2 szklanki marynaty, przykryć folią aluminiową i piec około 4 - 5 godzin w 120C / Termoobieg /. 30 minut przed koncem pieczenia zdjąć folię aluminiową.
Netka