eli_555

eli_555

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1357]

Udziec z indyka Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszne mięso indyka z piekarnika.

Udziec z indyka Eli

Składniki:

Udziec z indyka Eli

 

  • 2 udźce z indyka (około 1.6 kg)
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski)
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżka przyprawy do drobiu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka kucharka
  • pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka Eli
Na suchej patelni uprażyć (uważać żeby nie przypalić) ziarna kolendry i kumin.Uprażone ziarna przełożyć do moździerza i rozetrzeć(gdy nie mamy moździerza,to można ostudzone nasiona włożyć do torebki foliowej i zmiażdżyć ciężkim rondlem)Ze wszystkich składników (oprócz kostki mięsnej i mąki) przygotować marynatę.Udźce umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 4 godziny.Kostkę mięsną zalać 1 litrem wody.Udźce oczyścić z marynaty,włożyć do niskiej brytfanki.Do marynaty wlać połowę bulionu mięsnego,wymieszać i wlać do mięsa.Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 80 minut,co jakiś czas polewając bulionem i wytworzonym sosem,żeby mięso było soczyste.Wyjąć mięso na półmisek.Sos zlać do rondla (ewentualnie dolać wody).Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!

Ja podałam indyka z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii).