Sposób przygotowania:
Udziec z indyka Eli
Na suchej patelni uprażyć (uważać żeby nie przypalić) ziarna kolendry i kumin.Uprażone ziarna przełożyć do moździerza i rozetrzeć(gdy nie mamy moździerza,to można ostudzone nasiona włożyć do torebki foliowej i zmiażdżyć ciężkim rondlem)Ze wszystkich składników (oprócz kostki mięsnej i mąki) przygotować marynatę.Udźce umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,posmarować marynatą i włożyć do lodówki na 4 godziny.Kostkę mięsną zalać 1 litrem wody.Udźce oczyścić z marynaty,włożyć do niskiej brytfanki.Do marynaty wlać połowę bulionu mięsnego,wymieszać i wlać do mięsa.Mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 80 minut,co jakiś czas polewając bulionem i wytworzonym sosem,żeby mięso było soczyste.Wyjąć mięso na półmisek.Sos zlać do rondla (ewentualnie dolać wody).Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i zagotować.Mięso pokroić na porcje.Sos podawać osobno w sosjerce.Smacznego!
Ja podałam indyka z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii).
Ja podałam indyka z kluskami śląskimi (przepis w mojej galerii) i czerwoną kapustą (przepis w mojej galerii).