czerwona papryczka

czerwona papryczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 50]

Uszka do czerwonego barszczu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapach świąt..:)

Uszka do czerwonego barszczu

Składniki:

Uszka do czerwonego barszczu

 

Sposób przygotowania:

Uszka do czerwonego barszczu
Grzyby namocz we wrzątku.Cebulę posiekaj w drobną kosteczkę i usmaż, gotową przełóż do miski. Jak najdrobniej posiekaj grzyby lub przepuść je przez maszynkę, dodaj do cebuli z roztrzepanym jajkiem.Wyrabiaj tę masę, dodając bułkę tartą i dolewając po odrobinie wywaru z grzybów. Gdy farsz będzie gęsty, ale nie za ścisły, dopraw go do smaku solą i pieprzem, wymieszaj widelcem, przykryj i wstaw do lodówki. Do pustej miski wysyp mąkę i szczyptę soli, wbij jajo i dolewając po odrobinie wody, zagnieć sprężyste, zwarte ciasto. Przykryj je ściereczką, niech 15 minut odpoczywa. Podziel ciasto na 2 lub 3 części, jedną połóż na posypanej mąką stolnicy, a pozostałe, niech czekają na swoją kolej. Rozwałkuj pierwszą porcję na cienki placek. Pokrój go na małe (o boku 4 cm) kwadraty. Nabieraj łyżeczką porcje farszu wielkości orzecha laskowego i kolejno układaj je na kawałkach ciasta. Poskładaj kwadraty po przekątnej na pół, tak aby powstały trójkątne pierożki. Palcami zlep brzegi każdego. Następnie bierz po jednym w dłoń i na palcu sklejaj końce trójkątów. Odkładaj uszka na oprószoną mąką ściereczkę. W dużym garnku wstaw wodę, posól ją. Powinna się zagotować, nim skończysz lepienie uszek. Tymczasem kładź na stolnicę kolejne porcje ciasta i powtarzaj wszystkie czynności. Potem ostrożnie wkładaj partiami uszka do wrzącej wody i po minucie od wypłynięcia wyjmuj je łyżką cedzakową. Chwilkę osączaj i przekładaj na talerze. Zalej wszystkie porcje gorącym barszczem i podawaj.