Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Uszka mocno grzybowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Robię kilka wersji uszek wigilijnych. Z farszem z samych grzybów suszonych , z suszonych ze świeżymi , z pieczarkami , z grzybami i cebulką

Uszka mocno grzybowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Uszka mocno grzybowe

 

  • 0,75 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się uszka
  • 0,5 szklanki wrzącej wody
  • szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania
  • garść suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwki lub podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 pełna łyżka masła kurkowego
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi w płynie

 

Sposób przygotowania:

Uszka mocno grzybowe
Grzyby zalać 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić na kilka godzin. Ugotować na małym gazie w wodzie w której się moczyły. Odcedzić zachowując wywar grzybowy do doprawienia barszczu wigilijnego ( powinno zostać ok. 1/2 szklanki płynu - wywar zamrozić jeśli robimy uszka robimy wcześniej). Grzyby zmielić na drobno.



Cebulę pokroić bardzo drobno i wsypać na suchą rozgrzana patelnię . Mieszając lekko zeszklić . Dodać masło kurkowe i chwile smażyć. Dołożyć zmielone grzyby suszone. Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym -Ostudzić .Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą .



Zagnieść ciasto . Rozwałkować podsypując mąką . Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ) . Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki - a następnie zlepiać skrajne rogi formując kształt uszka - układać na wysypanej mąka tacce . Zagotować osoloną wodę .



Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia .Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić . Podawać z barszczem czerwonym w dwóch wersjach : 1)- Gotowane - ciepłe ( mrożone trzeba odmrozić i podgrzać wrzucając na wrzątek lub na parze) 2)- Smażone na rumiano na rozgrzanym na patelni maśle. Uszka można zrobić wcześniej - ugotować , ostudzić i zamrozić .



Z tej porcji wychodzi ok 35 malutkich uszek . * Masło kurkowe to po prostu usmażone na maśle kurki - ostudzone , zmielone a następnie utarte z zimnym masłem tak jak każde masło smakowe ( czosnkowe, ziołowe itp.) i zamrożone.
Uszka mocno grzybowe
Grzyby namoczyć zalewając wrząca wodą i odstawić
Uszka mocno grzybowe
Ugotowane zmielić i podsmazyć z cebulką i masłem kurkowym
Uszka mocno grzybowe
Zagnieść ciasto-rozwałkować -wykroić kwadraty - nakładać farsz i zlepiać uszka
Uszka mocno grzybowe
Gotować ok. minuty od wypłynięcia w osolonym wrzątku