Sposób przygotowania:
Uszka mocno grzybowe
Grzyby zalać 3/4 szklanki wrzącej wody i odstawić na kilka godzin. Ugotować na małym gazie w wodzie w której się moczyły. Odcedzić zachowując wywar grzybowy do doprawienia barszczu wigilijnego ( powinno zostać ok. 1/2 szklanki płynu - wywar zamrozić jeśli robimy uszka robimy wcześniej). Grzyby zmielić na drobno.
Cebulę pokroić bardzo drobno i wsypać na suchą rozgrzana patelnię . Mieszając lekko zeszklić . Dodać masło kurkowe i chwile smażyć. Dołożyć zmielone grzyby suszone. Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym -Ostudzić .Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą .
Zagnieść ciasto . Rozwałkować podsypując mąką . Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ) . Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki - a następnie zlepiać skrajne rogi formując kształt uszka - układać na wysypanej mąka tacce . Zagotować osoloną wodę .
Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia .Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić . Podawać z barszczem czerwonym w dwóch wersjach : 1)- Gotowane - ciepłe ( mrożone trzeba odmrozić i podgrzać wrzucając na wrzątek lub na parze) 2)- Smażone na rumiano na rozgrzanym na patelni maśle. Uszka można zrobić wcześniej - ugotować , ostudzić i zamrozić .
Z tej porcji wychodzi ok 35 malutkich uszek . * Masło kurkowe to po prostu usmażone na maśle kurki - ostudzone , zmielone a następnie utarte z zimnym masłem tak jak każde masło smakowe ( czosnkowe, ziołowe itp.) i zamrożone.
Cebulę pokroić bardzo drobno i wsypać na suchą rozgrzana patelnię . Mieszając lekko zeszklić . Dodać masło kurkowe i chwile smażyć. Dołożyć zmielone grzyby suszone. Smażyć 2-3 minuty. Doprawić farsz solą i pieprzem mielonym -Ostudzić .Mąkę lekko osolić i zaparzyć wrząca wodą .
Zagnieść ciasto . Rozwałkować podsypując mąką . Wykrawać małe krążki kieliszkiem do jajek ( lub kroić ciasto na małe kwadraciki ) . Nakładać farsz ( po 1/3 łyżeczki ) i zlepiać pierożki - a następnie zlepiać skrajne rogi formując kształt uszka - układać na wysypanej mąka tacce . Zagotować osoloną wodę .
Gotować uszka 1 minutę od wypłynięcia .Ostrożnie wyjmować łyżka cedzakową i rozkładać by się nie stykały ze sobą i nie posklejały. Ostudzić . Podawać z barszczem czerwonym w dwóch wersjach : 1)- Gotowane - ciepłe ( mrożone trzeba odmrozić i podgrzać wrzucając na wrzątek lub na parze) 2)- Smażone na rumiano na rozgrzanym na patelni maśle. Uszka można zrobić wcześniej - ugotować , ostudzić i zamrozić .
Z tej porcji wychodzi ok 35 malutkich uszek . * Masło kurkowe to po prostu usmażone na maśle kurki - ostudzone , zmielone a następnie utarte z zimnym masłem tak jak każde masło smakowe ( czosnkowe, ziołowe itp.) i zamrożone.
2milutka