malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Uszka z barszczem

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Uszka podajemy z barszczem i posypane majerankiem. Jest to główne i podstawowe danie na świątecznym stole.

Uszka z barszczem

Składniki:

Uszka z barszczem

 

  • 3 buraczki duże,
  • połowa jabłka,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 seler,
  • cebula średnia,
  • 1 marchewka,
  • łyżka majeranku,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • korpus z kurczaka,
  • łyżeczka cukru,
  • sok z połowy cytryny,
  • połowa łyżeczki soli,
  • pieprz wedle uznania
  • Składniki na uszka:
  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki wody,
  • łyżka oleju,
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 30 dag pieczarek,
  • 2 łyżki kwaszonej kapusty.

Sposób przygotowania:

Uszka z barszczem
W 2 litry gotującej się wody wkładamy korpus, pokrojone buraki oraz wszystkie warzywa oraz jabłko. Gotujemy 30 min następnie przecedzamy i wciskamy sok z cytryny, dodajemy sól,cukier, koper, oraz pieprz. gotujemy chwile i gotowe. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na bardzo cienko, literatką do napoju lub kieliszkiem kroimy kółeczka. Pieczarki kroimy na drobno smażymy do czasu odparowania wody, dodajemy kapustę, solimy i jeszcze chwilę smażymy. Małe porcje farszu nakładamy w wykrojone z ciasta kółeczka i składamy na pół, zlepiamy i dwa końce znów stykamy wilgotnymi palcami aby powstał kształt uszka. W słoną gotującą się wodę wrzucamy uszka i gotujemy do czasy wypłynięcia na wierzch.