Sposób przygotowania:
Uszka z białą kapustą
Farsz: Białą kapustę w całości ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Miękką wyjąć w wody, ostudzić, drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym, smażyć razem przez chwilę. Ciasto: Do mąki dodać żółtko, olej i podgrzane mleko, siekać do połączenia się składników. Rękami zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 2-2,5 mm, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadracik z ciasta nałożyć farsz, złożyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić. Dwa najdłuższe rogi z ciasta zawinąć na palcu i zlepić uszko. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone usmażoną na maśle cebulką lub na usmażonym na oleju wędzonym boczkiem z cebulką.