Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Uszka z białą kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Uszka z białą kapustą są bardzo smaczne, tanie i łatwe do przygotowania.

Uszka z białą kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Uszka z białą kapustą

 

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • Farsz:
  • 30 dag kapusty białej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka z białą kapustą
Farsz: Białą kapustę w całości ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Miękką wyjąć w wody, ostudzić, drobno posiekać. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać kapustę, doprawić do smaku pieprzem i sosem sojowym, smażyć razem przez chwilę. Ciasto: Do mąki dodać żółtko, olej i podgrzane mleko, siekać do połączenia się składników. Rękami zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 2-2,5 mm, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadracik z ciasta nałożyć farsz, złożyć przeciwległe rogi i dokładnie zlepić. Dwa najdłuższe rogi z ciasta zawinąć na palcu i zlepić uszko. Wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać okraszone usmażoną na maśle cebulką lub na usmażonym na oleju wędzonym boczkiem z cebulką.
Uszka z białą kapustą
Ugotowaną posiekaną kapustę podsmażyć na maśle z cebulą
Uszka z białą kapustą
Z mąki żółtka mleka i oleju zagnieść ciasto
Uszka z białą kapustą
Nałożyć farsz złożyć na pół i dokładnie zlepić