Sposób przygotowania:
Uszka z grzybami
Grzyby dokładnie umyć, zalać 2 szklankami ciepłej wody i moczyć kilka godzin. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto i wyrabiać, aż będzie elastyczne. Odstawić na 15 minut. Grzyby gotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, osączyć i pokroić na bardzo drobne kawałki. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle. Grzyby połączyć z cebulą, dodać bułkę tartą, jajko, sól i pieprz. Wyrobić jednolitą masę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, wykroić niewielkie kwadraty (około 4x4 cm). Na każdym położyć małą porcję farszu, kwadraty składać po przekątnej, zlepić brzegi i dwa przeciwległe rogi powstałego trójkątnego pierożka. Uszka gotować w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia. Podawać do barszczu czerwonego.