Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Uszka z kapusta i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

…tradycyjnie do Wigilijnego barszczu

Uszka z kapusta i grzybami

Składniki:

Uszka z kapusta i grzybami

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 szklanki ciepłej wody
  • 1jajko
  • Szczypta soli
  • Łyzka oliwy
  • Farsz:
  • 30 dag kapusty kiszonej
  • Pół szklanki suszonych grzybów
  • 1 nieduże cebula
  • Sol, pieprz do smaku
  • 3-4 liście laurowe
  • Oliwa do podsmażenia

 

Sposób przygotowania:

Uszka z kapusta i grzybami
Grzyby zamoczyc w gorącej wodzie gdy zmiękna drobno je pokroić. Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć. Kapustę gotować aż będzie miękka. Następnie wycisnąć sok, i drobno ją pokroić. Grzyby kapustę i cebulę połączyć i razem podsmażyć z liśćmi laurowymi i doprawić. Przed nałozeniem farszu liscie usunąć. Składniki na ciasto zagnieść, aby było sprężyste. Cienko rozwałkowac jak na pierogi i pokroic na kwadraty o bokach o ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałożyc łyżeczkę farszu i złożyć na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta złożyć do siebie, a trzeci bok lekko odgiąć do tyłu. Gotowac w osolonej wodzie aż do wyłynięcia na powierzchnię.