iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Książka Kucharska: Uszka - na Wigilię i nie tylko

Uszka z pieczarkami świąteczne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne uszka nie tylko do barszczu - pyszne smażone na masełku.

Uszka z pieczarkami świąteczne

Składniki:

Uszka z pieczarkami świąteczne

 

 

Sposób przygotowania:

Uszka z pieczarkami świąteczne
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Cebulę obieramy siekamy .Na patelni na maśle smażymy cebulkę dodajemy starte pieczarki .doprawiamy warzylionem ,pieprzem solą do smaku .Smażymy aż woda odparuje. Studzimy dodajemy żółtko i tartą bułkę .Bułki dodajemy tyle aby farsz był kleisty . Robimy ciasto z mąki ,odrobiny soli ,żółtka i ciepłej wody wymieszanej z oliwą .Wyrabiamy dobrze wałkujemy wycinamy małe kółka- ja wycinam kieliszkiem . Nakładamy farsz sklejamy .Gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z barszczem czerwonym na wigilię . Pysznie też smakują podsmażone na masełku .