Sposób przygotowania:
Uszka z pieczarkami świąteczne
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Cebulę obieramy siekamy .Na patelni na maśle smażymy cebulkę dodajemy starte pieczarki .doprawiamy warzylionem ,pieprzem solą do smaku .Smażymy aż woda odparuje. Studzimy dodajemy żółtko i tartą bułkę .Bułki dodajemy tyle aby farsz był kleisty . Robimy ciasto z mąki ,odrobiny soli ,żółtka i ciepłej wody wymieszanej z oliwą .Wyrabiamy dobrze wałkujemy wycinamy małe kółka- ja wycinam kieliszkiem . Nakładamy farsz sklejamy .Gotujemy w osolonej wodzie,podajemy z barszczem czerwonym na wigilię . Pysznie też smakują podsmażone na masełku .
agabi22
iwa643
dziękuję sa malutkie od kieliszka