Sposób przygotowania:
Vitello tonnato
Mięso płuczemy, odcinamy błony i resztki chrząstek. W garnku zagotowujemy litr wody z octem. Wkładamy do garnka mięso, obracamy je, aby całe się zaparzyło, wyjmujemy, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy na 2 godziny. mięso obsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego z przykrywką, wlewamy tłuszcz ze smażenia, pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, studzimy i schładzamy w lodówce. Tuńczyka osączamy. Filety anchois drobno siekamy, miksujemy z tuńczykiem, połową kaparów, oliwą i sokiem z połowy cytryny. Mięso cienko kroimy. Na półmisku rozsmarowujemy 3 łyżki sosu, układamy na nim warstwę mięsa, wierzch smarujemy porcją sosu, posypujemy kaparami, układamy kolejną warstwę mięsa i tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwą powinien być sos posypany kaparami. Półmisek odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Podajemy z pieczywem.
Evi