Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Vitello tonnato

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tym daniem powitała mnie kuzynka jak pierwszy raz pojechałam do Włoch

Vitello tonnato

Składniki:

Vitello tonnato

 

  • 1 kg udźca cielęcego
  • 150 g tuńczyka w sosie własnym dobrej jakości
  • 6-7 filetów anchois
  • 4 łyżki kaparów
  • 200 ml octu 10%
  • 50 g masła
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 150 ml majonezu
  • sok z 1 cytryny
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Vitello tonnato
Mięso płuczemy, odcinamy błony i resztki chrząstek. W garnku zagotowujemy litr wody z octem. Wkładamy do garnka mięso, obracamy je, aby całe się zaparzyło, wyjmujemy, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy na 2 godziny. mięso obsmażamy na maśle. Gdy się zrumieni, przekładamy do brytfanny lub naczynia żaroodpornego z przykrywką, wlewamy tłuszcz ze smażenia, pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, studzimy i schładzamy w lodówce. Tuńczyka osączamy. Filety anchois drobno siekamy, miksujemy z tuńczykiem, połową kaparów, oliwą i sokiem z połowy cytryny. Mięso cienko kroimy. Na półmisku rozsmarowujemy 3 łyżki sosu, układamy na nim warstwę mięsa, wierzch smarujemy porcją sosu, posypujemy kaparami, układamy kolejną warstwę mięsa i tak postępujemy aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwą powinien być sos posypany kaparami. Półmisek odstawiamy na 1 godzinę w chłodne miejsce. Podajemy z pieczywem.

Tagi:

sosy kapary