Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Vondracek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto z cyklu " Andrzejkowe inspiracje".

Vondracek

Składniki:

Vondracek

 

  • 5 dkg margaryny
  • 6 jajek
  • 12 dag cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1- 2 galaretki- cytrynowa, agrestowa- do wyboru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 szklanka kremówki
  • 3- 4 łyżki rodzynek
  • 0,25 szklanki rumu
  • 0,5 szklanki ponczu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Vondracek
Całe jajka ucieramy przy użyciu miksera na puszystą masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i delikatnie mieszamy całość. Następnie dodajemy rozpuszczoną wcześniej i przestudzoną margarynę. Po wymieszaniu masy przelewamy ją do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą tortownicy. Ciasto pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto dzielimy na 3 blaty. Rodzynki wcześniej zalewamy rumem i odstawiamy do nasączenia. Jabłka obieramy ze skórek, ścieramy na drobniutkiej tarce lub miksujemy. Następnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier do smaku. Gdy zredukujemy sok z jabłek, dodajemy do nich galaretkę. Masę odstawiamy do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć przekładamy nią nasączone blaty biszkoptowe. Pozostają masą smarujemy wierzch i boki ciasta. Odstawiamy do stężenia. Boki obsypujemy płatkami migdałowymi. Schłodzoną kremówkę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietaną dekorujemy ciasto. Odstawiamy do stężenia.