Sposób przygotowania:
Walentynkowe drożdżówki
CIASTO: Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz tyle mąki by rozczyn miał konsystencje śmietany. Gotowy pozostawiamy w cieple do podrośnięcia. Następnie dodajemy do niego pozostały cukier, sól, jajka ora pozostałą mąką. Zarabiamy ciasto około 10 minut. Dodajemy tłuszcz i zarabiamy jeszcze około 5-7 minut. Gdy ciasto odchodzi od ręki odstawiamy je w ciepłe miejsce, by podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wałkujemy na grubość około 5- 7 mm. Do wykrawania potrzebnych elementów potrzebne są dwie foremki w kształcie serca o różnych rozmiarach. Jako podstawy drożdżówek wycinamy całe serca. Układamy je na blaszce. Następnie wycinamy serca o tym samym rozmiarze, ale wycinamy w nich mniejszą foremką w środku otwór. Podstawy drożdżówek smarujemy jajkiem. Nakładamy na nie serca z otworem. Całość ponownie smarujemy jajkiem. W środek nakładamy malinowy budyń. Całość posypujemy kruszonką i pieczemy około 15-20 minut w 180˚C. KRUSZONKA: Mąkę i cukier mieszamy ze sobą. Dokładamy do nich masło i w rękach rozkruszamy składniki, tak by powstała kruszonka. BUDYŃ: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej połowie mieszamy budyń i mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i podgrzewamy do zagotowania. Aby budyń miał niego bardziej intensywną barwę dodałam do niego sok z buraczków.