Sposób przygotowania:
Warkocz schabowy
Schab do tego powinien byc raczej wąski a dłuższy, aby po przekrojeniu na trzy paski wyszedł ładny warkocz.. Przygotowujemy pastę: do większej miski dajemy olej , miód , musztardę sos sojowy , szczyptę papryki,majeranek roztarty w palcach, ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (ile kto lubi , ja daję dużo), można też użyc czosnku z torebki, i nie zapomnieć o pieprzu. Wszystko to razem dokladnie utrzec i taką papką wysmarować spleciony schab.(konce schabu najlepiej spiąć wykałaczkami).Mięso całe pokryte tą masą zostawiamy na noc w chłodnym miejscu. Następnie wyjmujemy z marynaty , lekko odrapiemy i na patelni na gorącym mocno tłuszczu obrumienimy z dwóch stron uwazając przy tym, aby się nie przypaliło ,bo zepsuje smak.Dalej przekładamy mięso obsmazone do rondla , dodajemy resztę marynaty , wodę, kostkę mięsną i dusimy na wolnym ogniu ok. godziny. Na końcu mąkę wymieszać ze śmietanką i zaciągnąć sos . Podawać z czym kto lubi.Aby efektownie wyglądało danie, należy kroić grubsze porcje mięsa.
bajtek
Olek Chełmno
margolata
Natala1210
evita0007
luna