SUPERPRZEPIS

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym

  • 3
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym

Danie dla tych wszystkich, którzy kochają gołąbki. Ta wersja jest o wiele łatwiejsza i szybsza niż tradycyjne gołąbki a smakuje równie wspaniale.

Składniki:

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym

Farsz:

  • 500g mięsa mielonego wieprzowego
  • 2 torebki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • marchewka
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Sos:

  • 2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki)
  • garść suszonych prawdziwków
  • cebula
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 szkl śmietanki 30%

Pozostałe składniki:

  • kapusta włoska
  • 1 szkl startego sera żółtego
  • margaryna do posmarowania naczynia
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym

1

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym
Zgrubienia z liści kapusty ścinamy lub całkiem usuwamy

Kapustę obgotować w dużym garnku, stopniowo odcinając miękkie już liście. Ostudzić i ściąć zgrubienia na liściach, jeśli są zbyt twarde można je całkiem usunąć.

2

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym
Do smażącego się mięsa dodać starte na tarce warzywa, usmażyć

Cebulę na farsz posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, przyprawy i smażyć ok 10 min. Po tym czasie dodać startą na grubych oczkach marchew i selera. Smażyć jeszcze ok 10 minut.

3

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym
Ugotowaną kaszę wymieszać z usmażonym mięsem

Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odsączyć z wody i wymieszać z mięsem. Farsz lekko przestudzić.

4

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym
Grzyby usmażyć z cebulką, dusić i podlać śmietanką

Sos: grzyby suszone moczyć w 1 szkl wody przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotować ok pół godziny. Wyjąć z wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę do czasu aż sos nieco zgęstnieje.

5

Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym
W naczyniu układamy warstwy kapusty i farszu mięsnego.

Naczynie żaroodporne (28x16cm) grubo posmarować margaryną. Ułożyć podwójną warstwę liści kapusty, 1/3 farszu, podwójną warstwę kapusty, 1/3 farszu, znów kapustę i resztę farszu. Przykryć folią aluminiową i piec ok pół godziny w 180st. Po tym czasie zdjąć folię, posypać żółtym serem i zapiekać jeszcze ok 15 min. Podawać z sosem i posypane natką pietruszki.


Tagi:

gołąbki