Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Warstwowy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Niecodzienny pomysł na makowca

Warstwowy makowiec

Składniki:

Warstwowy makowiec

 

  • Ciasto:
  • 50 g drozdzy
  • 100 g cukru
  • 3 łyzki mleka
  • ½ kg maki
  • 3 żółtka
  • Cukier waniliowy
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyzki oleju
  • Mak:
  • 0,4 kg maku
  • 1 szklanka cukru
  • 3 lyżki masła
  • 2 lyzki miodu
  • 0,5 szklanki bakalii
  • 5 łyzek kwaśnych powideł

 

Sposób przygotowania:

Warstwowy makowiec
Drozdże rozkruszyc w misce dodać łyzkę cukru, mleko i łyżke maki, wymieszac do konsystencji gęstej smietany i zostawić w ciepłym miejscu az podwoi objętość. Dodac resztę składników i wymieszać. Mak gotowac ok. pół godziny, następnie odcedzic i zmielić dwukrotnie. Masło ropuścić z miodem i cukrem. Dodac bakalie i smazyc kilka minut. Ostudzic i wymieszać z makiem i powidłami. Ciasto rozwałkowac. Wyciąć 3 prostokąty na wymiar naszej keksówki. Reszta prostokątów powinna być mniejsza by ciasto ułożylo nam się na piramidkę. Kolejne płaty ciasta przekładać masą makową. Piec 45 minut w temp. 180 ST.