iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Warstwowy przekładaniec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto drogie, czasochłonne i kaloryczne, ale na jego korzyść świadczy smak i wygląd bo ciasto pięknie się prezentuje.

Warstwowy przekładaniec Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Warstwowy przekładaniec

 

  • Ciasto:
  • 30 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mielonych orzechów
  • Krem:
  • 25 dag masła
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • galaretka czerwona i zielona

Sposób przygotowania:

Warstwowy przekładaniec
Miękką margarynę utrzeć z cukrem i kolejno dodawać do niej żółtka jajek i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek i podzielić na trzy części. Do jednej części ciasta dodać kakao do drugiej orzechy, a trzecią zostawić jasną. Na blaszce około (23 cm na 33cm ja użyłam większej) upiec osobno trzy placki i wystudzić. Galaretki przygotować zgodnie z przepisem i odstawić do zgęstnienia. Krem: Masło utrzeć z dodatkiem kakao na krem w trakcie dodawać masę krówkową po przygotowaniu odłożyć trzy łyżki kremu.Jeden placek ułożyć w formie posmarować połową kremu i wylać jeden kolor tężejącej galaretki, przykryć drugim plackiem na nim reszta kremu i druga galaretka na koniec ułożyć trzeci placek i po wierzchu posmarować odłożonym kremem dla dekoracji można posypać mielonymi orzechami. Przełożone ciasto odstawić do zastygnięcia.
Warstwowy przekładaniec
Przygotowane ciasto podzielić na trzy części.