Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Warzywa duszone po prowansalsku

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Oczyszczoną z pe­stek i gniazd nasien­nych paprykę pokro­ić w paseczki. Cukinię

Warzywa duszone po prowansalsku

Składniki:

Warzywa duszone po prowansalsku

 

  • 2 cukinie (10–12 cm długości)

 

  • 2 cebule

 

 

 

 

 

 

  • 4 łyżki oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywa duszone po prowansalsku
Oczyszczoną z pe­stek i gniazd nasien­nych paprykę pokro­ić w paseczki. Cukinię pokroić w plasterki, bakłażany w ćwierćplasterki. Pomidory pokroić, wycinając nasady ogonków. Pokrojoną cebulę i czosnek smażyć przez 3 min na oliwie Włożyć pozostałe warzywa, posypując ziołami, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem, aż warzywa puszczą sok. Odkryć i odparować część płynu. Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do innych potraw.


Anita z Mikołowa