Sposób przygotowania:
Warzywa w ziołach i marynacie Asus
Obraną i oczyszczoną cukinie oraz bakłażany pokroić w plastry, skropić delikatnie wyciśniętym sokiem z cytryny, lekko posolić. Obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki, kapelusze z pieczarek oczyścić. Strąki papryki posmarować odrobiną oliwy i opiekać w gorącym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Następnie ostudzić , oczyścić z gniazd nasiennych, miąższ pokroić na szerokie paski. Pozostałe warzywa skropić oliwą, delikatnie posypać solą. Na koniec usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Następnie zrobić marynatę. Wymieszać oliwę z zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekanymi na drobno ziołami i przyprawami. Gotowe kawałki warzyw włożyć do marynaty a po 3 godzinach odsączyć i ułożyć na talerzykach przed podaniem.