Warzywa w ziołach i marynacie Asus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na warzywa w ziołach i marynacie Asus.

Warzywa w ziołach i marynacie Asus

Składniki:

Warzywa w ziołach i marynacie Asus

 

  • 2 małe cukinie
  • 2 cebule
  • Po 2 szt. strąki papryki żółtej, czerwonej i zielonej
  • 3 małe papryczki chili
  • 15 kapeluszy z pieczarek
  • 1 mała cytryna
  • 200 ml. oliwy z oliwek
  • 1 pęczek tymianku
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 pęczek kolendry
  • 5 ząbków czosnku
  • Sól oraz pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Warzywa w ziołach i marynacie Asus
Obraną i oczyszczoną cukinie oraz bakłażany pokroić w plastry, skropić delikatnie wyciśniętym sokiem z cytryny, lekko posolić. Obraną cebulę pokrojoną na ćwiartki, kapelusze z pieczarek oczyścić. Strąki papryki posmarować odrobiną oliwy i opiekać w gorącym do 180 stopni piekarniku około 15 minut. Następnie ostudzić , oczyścić z gniazd nasiennych, miąższ pokroić na szerokie paski. Pozostałe warzywa skropić oliwą, delikatnie posypać solą. Na koniec usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Następnie zrobić marynatę. Wymieszać oliwę z zmiażdżonymi ząbkami czosnku, posiekanymi na drobno ziołami i przyprawami. Gotowe kawałki warzyw włożyć do marynaty a po 3 godzinach odsączyć i ułożyć na talerzykach przed podaniem.

Tagi:

cukinia