Warzywa z serem tofu na słodko- kwaśno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W ogrzanym woku rozgrzewamy oleju do wysokiej temperatury a następnie lekko zmniejszamy płomień. Wrzucamy seler, marchewkę, papryk

Warzywa z serem tofu na słodko- kwaśno

Składniki:

Warzywa z serem tofu na słodko- kwaśno

 

  • 450 g pokrojonego w kostkę sera tofu
  • 2 pokrojone w cienkie plasterki selery naciowe
  • 1 pokrojona w cienkie paseczki marchewka
  • 1 pokrojona w kostkę zielona papryka
  • 75 g pokrojonego na skos na połówki grochu cukrowego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 kolby młodej kukurydzy
  • 130g kiełków fasoli
  • 2 łyżki oleju roślinnego

  • Do sosu :

  • 225 ml wywaru z warzyw
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

  • Dodatkowo :
  • ryż lub makaron, z którym podajemy potrawę

Sposób przygotowania:

Warzywa z serem tofu na słodko- kwaśno
W ogrzanym woku rozgrzewamy oleju do wysokiej temperatury a następnie lekko zmniejszamy płomień. Wrzucamy seler, marchewkę, paprykę ,czosnek, groch cukrowy i kolby kukurydzy. Smażymy i mieszamy przez około 4 minuty. Dodajemy ser tofu i kiełki fasoli. Smażymy i ciągle mieszamy przez 2 minuty. W osobnym naczyniu mieszamy cukier, ocet winny, wywar z warzyw, mąkę kukurydzianą i koncentrat pomidorowy. Tak przygotowany sos wlewamy do woka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy i mieszamy tak długo aż sos zgęstnieje i zrobi się przejrzysty. Następnie całość gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Danie to podajmy z ryżem lub makaronem w zależności od naszych upodobań.