Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Warzywna zapiekanka z wędliną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zapiekankę podawać z jajkiem sadzonym i pikantną surówką.

Warzywna zapiekanka z wędliną

Składniki:

Warzywna zapiekanka z wędliną

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 1 łyżka smalcu
  • 20 dag kiełbasy lub szynki
  • 2 marchewki
  • 2 buraki czerwone
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 15 dag żółtego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Warzywna zapiekanka z wędliną
Boczek pokroić w kostkę, włożyć na rozgrzany olej, usmażyć. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki. Marchewki i buraki obrać i zetrzeć na tarce do ogórków. Por i cebulę pokroić w krążki. Do usmażonego boczku włożyć cebulę i por, zeszklić, dodać pokrojoną wędlinę, wymieszać. Naczynie żaroodporne posmarować smalcem, wyłożyć ziemniaki, oprószyć solą i pieprzem. Następnie dodać wędlinę z cebulą, na wierzch wyłożyć marchew z burakami, oprószyć solą i pieprzem. Wszystko posypać tartym serem, przykryć. Włożyć do piekarnika, piec w temp 190 stopni około 30 minut. Przed podaniem zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.