Warzywne szaszłyki z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cebulę obierz i przekrój na pół, a paprykę pokrój wkostkę 2 cm x 2cm. Wymieszaj ketchup, przyprawę Delikat, czosnek, imbir, olej s

Warzywne szaszłyki z grilla

Składniki:

Warzywne szaszłyki z grilla

 

  • 20 szt grzybów shitake (mogą być pieczarki)
  • 2 papryki czerwone
  • 1 paczka cebuli szalotki
  • 2 cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 łyżki przyprawy Delikat Moc koperku i pietruszki KNORR
  • 100 ml ketchupu pikantnego
  • 50ml oleju sezamowego
  • 1 kłącze startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g ziarna sezamowego
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Warzywne szaszłyki z grilla
Cebulę obierz i przekrój na pół, a paprykę pokrój wkostkę 2 cm x 2cm. Wymieszaj ketchup, przyprawę Delikat, czosnek, imbir, olej sezamowy oraz miód tworząc w misce marynatę. Pokrój pozostałe warzywa, dodaj je do reszty składników i dokładnie wymieszaj. Warzywa nadziewaj naprzemiennie na patyki. Szaszłyki grilluj, cały czas obracając je tak, aby się nie przypaliły. Podawaj posypane ziarnami sezamu.