Wątróbka drobiowa z orzechami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wątróbka tak delikatna i dlaczego jednakowa, ... teraz coś innego, efekt zaskakujący, mój "Babiniec" zachwycony, Ty spróbuj i skomentuj ...

Wątróbka drobiowa z orzechami

Składniki:

Wątróbka drobiowa z orzechami

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka drobiowa z orzechami
Gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych pokrój w ok 1,5 cm kostkę, cebule pokrój w piórka. Wątróbkę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj z mąką , obsmaż na 50 ml oleju w woku, na dość silnym ogniu, podlej lekko wodą, dodaj 2 liście laurowe, duś pod przykryciem, na krążku dystansowym. W międzyczasie na drugiej patelni, na reszcie oleju zeszklij, nawet „zażółć” cebulkę, potem dodaj (pozostawiając tłuszcz na patelni) do wątróbki na wierzch, nie mieszaj. Wody dolej tyle aby całość wsadu była w powstałym sosie. Dodaj sól, pieprz, paprykę, cząber i lekko wymieszaj. Na pozostałym tłuszczu obsmaż gruszki, na silnym ogniu, do lekkiego zbrązowienia, dodaj do wątróbki, całość wymieszaj, dodaj blaszki lubczyku oraz orzechy rozkładając je na całej powierzchni. Po 10 minutach wymieszaj całość jeśli trzeba dopraw i podduś jeszcze 5 minut. Podawaj z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub białym pieczywem. Surówka według gustu, ja zrobiłem z lekko kiszonego ogórka, pół na pół ze świeżym, w cieniutkie plasterki z dodatkiem małej cebulki, pieprzu zielonego i odrobiną oleju z pestek z winogron.