Sposób przygotowania:
Wątróbka drobiowa z orzechami
Gruszki obierz, pozbaw gniazd nasiennych pokrój w ok 1,5 cm kostkę, cebule pokrój w piórka. Wątróbkę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj z mąką , obsmaż na 50 ml oleju w woku, na dość silnym ogniu, podlej lekko wodą, dodaj 2 liście laurowe, duś pod przykryciem, na krążku dystansowym. W międzyczasie na drugiej patelni, na reszcie oleju zeszklij, nawet „zażółć” cebulkę, potem dodaj (pozostawiając tłuszcz na patelni) do wątróbki na wierzch, nie mieszaj. Wody dolej tyle aby całość wsadu była w powstałym sosie. Dodaj sól, pieprz, paprykę, cząber i lekko wymieszaj. Na pozostałym tłuszczu obsmaż gruszki, na silnym ogniu, do lekkiego zbrązowienia, dodaj do wątróbki, całość wymieszaj, dodaj blaszki lubczyku oraz orzechy rozkładając je na całej powierzchni. Po 10 minutach wymieszaj całość jeśli trzeba dopraw i podduś jeszcze 5 minut. Podawaj z kluskami kładzionymi, ziemniakami lub białym pieczywem. Surówka według gustu, ja zrobiłem z lekko kiszonego ogórka, pół na pół ze świeżym, w cieniutkie plasterki z dodatkiem małej cebulki, pieprzu zielonego i odrobiną oleju z pestek z winogron.
Mirka227
5!
Sarenka
Kazik45
Uzyłem niedojrzałe gruszki ze wzgledu na to, że nie chciałem papki, a te zachowały swój "kształt" niemal w całości,- dlatego trzeba je obsmażać szybko na dużym ogniu,- a oprzy tym wciagneły smak. Zresztą, wypróbujesz, to sama zauważysz ;).
Persik
iwi69
Kazik45
Spróbuj smaku po wykonaniu.
UWAGA:
DANIE TONIE NADAJE SIĘ DO ODGRZEWANIA, zrobi się papka z gruszek, a orzech straci swój smak, bo przejmie smak z sosu.