Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wątróbka duszona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wątróbka duszona: Wątróbke opłukać i włożyć na godzinę do mleka. Osuszyć, naszpikować

Wątróbka duszona

Składniki:

Wątróbka duszona

 

  • 80 dag wątróbki wieprzowej
  • 1/2 l mleka
  • 10 dag słoniny
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • łyżeczka vegety
  • szczypta oregano

Sposób przygotowania:

Wątróbka duszona

Wątróbkę opłukać i włożyć na godzinę do mleka. Osuszyć, naszpikować paskami słoniny i obsmażyć na rozgrzanym maśle z obydwu stron. Włożyć do rondelka, posypać przyprawami i wlać szklankę wody. Przykryć i dusić na małym ogniu 30 minut. W razie potrzeby podlewać wodą. Miekką wątróbkę pokroić na plastry, ułożyć na półmisku i odstawić w ciepłe miejsce. Kwaśną śmietanę rozmącić z mąką i zagęścić sos z wątróbki. Całość zagotować. Gotową wątróbkę duszoną polać sosem. Wątróbkę duszoną podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.