Sposób przygotowania:
Wątróbka na cukiniowych talerzykach.
Wątróbkę wymyj, usuń błony i tłuszcz, wymocz w mleku przez kilka godzin. Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekana cebulkę, dodaj osuszona wątróbkę, starte w łezkę jabłko i żurawinę. Duś około 5 minut pod przykryciem, potem zdejmij pokrywkę, skrop sosem sojowym , posyp pieprzem i duś wątróbkę na bardzo wolnym ogniu. Cukinię pokrój w 0,5 - 1cm plasterki. Posól je i popieprz. Z jaja, wody, mąki,sosu sojowego , otrębów i posiekanych liści ogórecznika przygotuj dość geste lane ciasto. Zanurzaj plastry cukunii w ciescie i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj goracą wątróbkę na krażkach cukinii udekorowane kwiatami ogórecznika. Uwaga! Ogórecznik to niezwykle zdrowa roslina. Młode, jeszcze nie owłosione liście, drobno posiekane, używane są jako przyprawa do sałatek, sosów, zup. Smakiem i zapachem przypominają ogórki.Starsze liście też mozna użyć, jednak w bardziej przetworzonej formie - np smazone lub gotowane.Używa się ich np. do przyprawiania mięsa (szczególnie baraniny). Dzięki łagodnej jesieni nadal zielenią się w moim ogrodzie.
Pani zima