Sposób przygotowania:
Wątróbka na karmelizowanym jabłuszku
Wątróbkę zalej mlekiem najlepiej na kilka godzin.
Osusz ją , pokrój w 1cm plastry i usmaż na rozgrzanym maśle.
Na drugiej patelni rozgrzej miód, jak zacznie karmelizować się dodaj łyżeczkę masła i pokrojoną w piórka cebulki i jabłka w ósemki.
Przesmaż wszystko , dodaj wątróbkę, posyp majerankiem , podlej odrobiną wody i poduś jeszcze chwilkę wszystko razem.
Poduś tak długo, aż watrobka będzie taka , jaką lubisz (krwista czy dobrze wysmażona). Na końcu skrop sosem sojowym,dopraw
solą i pieprzem do smaku.
Podaj ją z pieczywem , udekorowaną szczypiorem.
Osusz ją , pokrój w 1cm plastry i usmaż na rozgrzanym maśle.
Na drugiej patelni rozgrzej miód, jak zacznie karmelizować się dodaj łyżeczkę masła i pokrojoną w piórka cebulki i jabłka w ósemki.
Przesmaż wszystko , dodaj wątróbkę, posyp majerankiem , podlej odrobiną wody i poduś jeszcze chwilkę wszystko razem.
Poduś tak długo, aż watrobka będzie taka , jaką lubisz (krwista czy dobrze wysmażona). Na końcu skrop sosem sojowym,dopraw
solą i pieprzem do smaku.
Podaj ją z pieczywem , udekorowaną szczypiorem.
zewa
kinga
jaNina