jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Wątróbka na karmelizowanym jabłuszku

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sposób na szybkie jedzonko

Wątróbka na karmelizowanym jabłuszku

Składniki:

Wątróbka na karmelizowanym jabłuszku

 

  • 60 dag wątróbki wieprzowej (najlepiej eko)
  • szklanka mleka
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz, sos sojowy i majeranek do smaku
  • szczypior do dekoracji
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka na karmelizowanym jabłuszku
Wątróbkę zalej mlekiem najlepiej na kilka godzin.
Osusz ją , pokrój w 1cm plastry i usmaż na rozgrzanym maśle.
Na drugiej patelni rozgrzej miód, jak zacznie karmelizować się dodaj łyżeczkę masła i pokrojoną w piórka cebulki i jabłka w ósemki.
Przesmaż wszystko , dodaj wątróbkę, posyp majerankiem , podlej odrobiną wody i poduś jeszcze chwilkę wszystko razem.
Poduś tak długo, aż watrobka będzie taka , jaką lubisz (krwista czy dobrze wysmażona). Na końcu skrop sosem sojowym,dopraw
solą i pieprzem do smaku.
Podaj ją z pieczywem , udekorowaną szczypiorem.