zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wątróbka po piracku

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Super wersja dla nielubiących wątróbki.

Wątróbka po piracku

Składniki:

Wątróbka po piracku

 

  • 500g wątroby wieprzowej
  • 500g pieczarek
  • 3 duże cebule
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 2 sosy pieczeniowe ciemne
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Wątróbka po piracku
Wątrobę myjemy i mielimy. Jajka miksujemy z mąką i dodajemy zmielona wątrobę. Wszystko mieszamy. Cebulę pokrojoną w piórka podsmażyć. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki i też podsmażyć na osobnej patelni.

Na rozgrzanej patelni smażyć kotlety z wątroby nalewając po dwie łyżki na 1 kotlet.

W nie za dużym garnku układać warstwowo: kotlety, pieczarki, cebula i tak na przemian do zakończenia składników. Ilość warstw zależy od wielkości garnka.

Sosy rozrabiamy wg przepisu, dodajemy sól i pieprz. Zalewamy wszystko sosem, przykrywamy pokrywka i dusimy na małym ogniu 20 minut.