Sposób przygotowania:
Wątróbka wieprzowa w jabłkach
Wątróbkę myjemy i moczymy w mleku kilka godzin. Cebule kroimy w piórka, a marchew trzemy na tarce jarzynowej. Na łyżce smalcu rumienimy cebulę wraz z marchewką. Usmażone warzywa przekładamy do miseczki. Jabłka obieramy i koimy w kawałki. Wątróbkę kroimy w paski i obficie posypujemy pieprzem. Rozgrzewamy druga łyżkę smalcu i wrzucamy wątróbkę. Na dużym ogniu rumienimy. Następnie zmniejszamy ogień i wrzucamy jabłka. Przykrywamy i dusimy do momentu rozpadnięcia się jabłek. Wtedy dodajemy wcześniej usmażoną marchew i cebulę. Wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy. Smażymy przy zdjętej pokrywce tak długo, aby uzyskać pożądaną gęstość sosu. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Tłuczemy i dodajemy masło. Cebulę pokrojoną w malutką kostkę rumienimy. Dodajemy do ziemniaków wraz z cebulą prażoną i mlekiem. Dokładnie mieszamy. Podajemy z usmażoną wątróbką polaną sosem jabłkowym. Smacznego.