inus_f

inus_f

Kucharz
[Przepisów: 18]

Wątróbka wieprzowa w stylu włoskim.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wątróbka we włoskim stylu.

Wątróbka wieprzowa w stylu włoskim.

Składniki:

Wątróbka wieprzowa w stylu włoskim.

 

  • Ziemniaki w zależności ile osób je danie należy liczyć 4 średniej wielkości na osobę.
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 60 g masła
  • 1/4 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek nadającej się do smażenia
  • 3 średniej wielkości cebule pokrojone na cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 180 ml bulionu wołowego z kostki lub bulionetki
  • 2 łyżeczki musztardy dijon lub sarepskiej
  • 50 dkg wątróbki wieprzowej oczyszczonej z płon i przerostów
  • 1/2 łyzeczki octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Wątróbka wieprzowa w stylu włoskim.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy oraz 40 g masła.Na gorący tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy ją mieszjąc aż zmięknie wówczas dodajemy do niej makę kukurydzianą, bulion i musztardę.Gotujemy sos do momentu aż zgęstnieje od czasu do czasu mieszając.Na dużej patelni rozgrzać resztę oliwy i usmażyć watróbkę szybko na dużym ogniu aż sie zrumieni-uważać żeby nie przypaliła się nam oliwa.Ugotowane ziemniaki odcedzamy i robimy z nich peere dodając śmietane,resztę masła oraz pietruszkę.Do sosu tuż przed podaniem dodajemy jeszcze ocet balsamiczny.
Smacznego