Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zainspirowana przepisem na danie z kuchni libańskiej, przygotowałam wątróbkę w spolszczonej wersji :) Lekko pikantnie.

Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)

 

  • wątróbka drobiowa - 500g,
  • czosnek - 4 ząbki,
  • przecier pomidorowy - 1,5 łyżki,
  • ocet balsamiczny - łyżka,
  • sok z cytryny - łyżka,
  • miód - łyżeczka,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz,
  • koper,
  • pieprze kajeński (turecki) - kilka szczypt, do smaku

Sposób przygotowania:

Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)
Wątróbkę dokładnie opłukać, obrać z żyłek, osuszyć i pokroić w większe kawałki. Każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla.Na tłuszczu, na którym smażyły się wątróbki krótko podsmażyć posiekany drobno czosnek z dodatkiem łyżki tartej bułki. Dodać do wątróbki. Koncentrat rozpuścić w szklance ciepłej wody. Razem z octem i sokiem z cytryny zalać wątróbkę. Dusić przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby podlać nieco wodą, można dodać więcej octu balsamicznego. Przyprawić miodem,solą i pieprzem do smaku, Podgotować przez 5-10 minut. Pieprzem kajeńskim przyprawić indywidualnie wg upodobań, najlepiej porcję już w półmisku. Wątróbki przygotowane w ten sposób są mięciutkie i bardzo smaczne. Mąż stwierdził, że to jedne z najlepszych wątróbek w sosie jakie dotąd jadł - polecam.
Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)
Wątróbki umyć, osuszyć, pokroić i obtoczyć w tartej bułce
Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)
Obtoczone wątróbki podsmażyć na oleju do lekkiego zbrązowienia
Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)
Dodać podsmażony czosnek, zalać rozpuszczonym przecierem
Wątróbki drobiowe trochę po libańsku ;)
Gotować do miękkości, często mieszając. Dobrze przyprawić.

Tagi:

tarta