Sposób przygotowania:
Wegetariańskie spahetti "bolognese"
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce, przecinamy wzdłuż na ćwiartki i siekamy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Podsmażamy na rumiano cebulę z czosnkiem. Dodajemy kaszę gryczaną i co chwilę mieszając, smażymy razem 3-4 minuty. Dodajemy różyczki brokuła, cukinię oraz passatę pomidorową. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do chwili aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Gorący makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.