Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Wegetariańskie spahetti "bolognese"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Spaghetti z kaszą gryczaną, różyczkami brokuła i kukurydzą, a więc wegetariańska wersja spaghetti "bolognese".

Wegetariańskie spahetti "bolognese" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wegetariańskie spahetti "bolognese"

 

Sposób przygotowania:

Wegetariańskie spahetti "bolognese"
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy zimną wodą. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy w drobną kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce, przecinamy wzdłuż na ćwiartki i siekamy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju. Podsmażamy na rumiano cebulę z czosnkiem. Dodajemy kaszę gryczaną i co chwilę mieszając, smażymy razem 3-4 minuty. Dodajemy różyczki brokuła, cukinię oraz passatę pomidorową. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do chwili aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. Gorący makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
Wegetariańskie spahetti "bolognese"
Spaghetti bolognese bez mięsa ? Oczywiście ! Doskonale zastępuje je kasza gryczana :)