jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Babka drożdżowa Savarin

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo ciekawy przepis na francuską babkę drożdżową nasyconą syropem rumowym.

Babka drożdżowa Savarin

Składniki:

Babka drożdżowa Savarin

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babka drożdżowa Savarin
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru w letnim mleku z dodatkiem niewielkiej ilości mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostały cukier dodaj do jajek i utrzyj do białości. Do jajek dodaj mąkę, szczyptę soli, zaczyn - wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj roztopione i schłodzone masło. Wyrabiaj do chwili aż ciasto będzie odchodzić od ręki. odstaw do wyrośniecia. Z ciasta ułóż wałek, posyp rodzynkami, złóż na pół (wzdłuż) i połóż w foremce z kominkiem tak, by powstał wieniec. Odstaw do ponownego wyrastania. Piecz w nagrzanym piekarniku (około 180 st.C) około 35 minut. Gdy patyczek po nakłuciu będzie suchy odstaw do schłodzenia. Wyjmij z formy. Gdy ciasto lekko przestygnie skrop je przygotowanym syropem z dodatkiem rumu.