Sposób przygotowania:
Babka drożdżowa Savarin
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru w letnim mleku z dodatkiem niewielkiej ilości mąki. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostały cukier dodaj do jajek i utrzyj do białości. Do jajek dodaj mąkę, szczyptę soli, zaczyn - wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj roztopione i schłodzone masło. Wyrabiaj do chwili aż ciasto będzie odchodzić od ręki. odstaw do wyrośniecia. Z ciasta ułóż wałek, posyp rodzynkami, złóż na pół (wzdłuż) i połóż w foremce z kominkiem tak, by powstał wieniec. Odstaw do ponownego wyrastania. Piecz w nagrzanym piekarniku (około 180 st.C) około 35 minut. Gdy patyczek po nakłuciu będzie suchy odstaw do schłodzenia. Wyjmij z formy. Gdy ciasto lekko przestygnie skrop je przygotowanym syropem z dodatkiem rumu.
Natala1210
Smakowita
msewka
Sarenka
Babeczka wyszła pierwsza klasa, jest zgrabniuchna i ładnie wyrośnięta-śliczna! I zrobiona na maśle, więc pięknie pachnie (:
msewka
Ja też w tym celu przeszukałam 141 stron,by znaleźć tą babkę i jeszcze jedną (Sarenka,wie którą).